Tekutá duša ovocia
Zostúpte po točitých schodoch rovno na miesto, kde božské ovocie nerastie na stromoch, ale sa trblieta vo fľaškách plných skvelej pálenky. Poďte tam, kde vedia, že na dobré sa čaká. Kvapku po kvapke.
Ovocie prémiovej kvality
Kvalitné ovocie, fermentácia, destilácia, zrenie. Vyrobiť dobrý destilát by nemalo byť problém, napriek tomu skvost vyrobia len tí, ktorí tých pár krokov urobia na excelentnej úrovni. O tom, či sa pálenka dotkne neba, rozhodujú detaily. Vyberieme tie najlepšie marhule, slivky, hrušky, dule, jablká, višne a ríbezle zrejúce v sadoch na západnom Slovensku, južnej Morave a v Maďarsku. Za divo rastúcimi špecialitkami, akými sú divé čerešne, mirabelky či trnky, sa vyberieme do lesov a na medze. V našej pestovateľskej pálenici vám radi vypálime kvalitný ovocný destilát z vašej vlastnej úrody. Príprava ovocného kvasu nie je náročná. O tom, ako ho správne založiť, sa dočítate tu.
Moderná aparatúra
Zrelé ovocie naložíme do fermentačných kadí, kde sa stretne s čistými kultúrami kvasiniek. Potom sa k slovu dostáva najmodernejšia technológia, náš 300-litrový kotol s rektifikačnou viacposchodovou kolónou. K modernému spôsobu vedenia destilácie a najnovším poznatkom procesu pálenia sa pripája znalosť starého remesla a naša vášeň k produktu. Aparatúra majstrovi destilatérovi umožňuje riadiť liehovosť a s citom, doslova po kvapkách na záver doladiť chuťové a aromatické vlastnosti destilátu. Disponujeme aj 150-litrovým kotlom s rektifikačnou kolónou. Vďaka nemu dokážeme vyhovieť aj drobným pestovateľom ovocia, ktorý majú v záhradkách menej stromov. U nás si viete spracovať aj 100 litrov ovocného kvasu a získať tak kvalitnú pálenku z vlastnej záhrady. Prispôsobíme sa každému druhu ovocia tak, aby sme zachovali plnosť ovocnej chute a vône.
Zrenie a autorský prístup
Ďalším kúzlom Pálenice Jelšovce je prístup k odležaniu destilátov. Každé ovocie dostane toľko času, koľko si vypýta. Jelšovský Bozk, vôbec prvý slovenský kalvados – čiže pálenka z jablkového destilátu, zreje v dubových limousinských sudoch celých desať rokov. Presne toľko potrebuje, aby sa plná jantárová farba a sila tanínov spojili a zaspievali ódu na voňavú a plodnú slovenskú jeseň.
Ovládame remeslo a zároveň sme fascinovaní alchýmiou procesov, v ktorých hrá prvé husle príroda, drobné mikroorganizmy, ale aj náhoda a čas. Pálenky z našej pivnice sú oslavou národnej tradície, exkluzívnej suroviny, pestrosti chutí a vôní aj ručnej práce. Veď príďte ochutnať a zavolajte aj priateľov.